Cleveland’dan Sonraki 100 Yıl: Yerel Bağışçılık Alanının Küresel Değerlendirilmesi

Bağışçılar Vakfı modeli ilk kez kuruluşunun üstünden geçen 100 yılda nasıl değişti?

Cleveland’da ilk Bağışçılar Vakfı’nın kurulması ve bu modelin dünyada yaygınlaşmaya başlamasının üzerinden 100 yıl geçti. Bağışçılar Vakıfları Küresel Fonu (Global Fund for Community Foundations) 100. yıldönümünü takiben bağışçılar vakıfları ve çalışmalarını haritalandırmak üzere bir anket çalışması yürüttü. Türkiye’nin de dâhil olduğu, 40 farklı ülkeden 400 bağışçı vakfının yanıtladığı anketten çıkan bazı ilginç bulgular şöyle:

–          Bağışçı vakıflarından %90’ı yıllık ortalama 11 milyon dolar hibe veriyorlar.

–          Büyük bir çoğunluğunun ana varlığı bulunuyor ve idari giderler bu ana varlıktan sağlanan gelirlerle karşılanıyor.

–          Bağışçılar vakıflarının ayırt edici iki ana özelliği bölgedeki vatandaşlara karşı duydukları sorumluluk ve hibe programlarının temel faaliyet alanı olması. Bu özellikleri halkın güvenini kazanma ve katılımını sağlama takip ediyor.

–          Kuzey Amerika’daki vakıflar diğerleri ile karşılaştırıldığında öncelikler konusunda farklılıklar ortaya çıkıyor. Kuzey Amerika’daki bağışçı vakıfları için bağışçılara yönelik hizmetleri, bölgede yaşayan bireylerin yönetim kurullarına dahil edilmesi ve hibe programları öncelikli iken diğer ülkelerdeki vakıflar öz kaynakların güçlendirilmesi, her yıl fon toplanması ve yerel kalkınma faaliyetlerine öncelik veriyor.

–          Bağışçılar vakıflarına göre toplumlarda artan sorunların başında yoksulluk ve suç gelirken, bağışçılar vakıflarına verilen destekteki artış iyileşen alanlardan biri olarak ifade edildi.

Kuzey Amerika’daki bağışçılar vakıfları bağışçılık kültürünün artışını başarı göstergesi olarak belirtirken diğer ülkelerdeki bağışçı vakıfları güven ortamının ve sosyal etkinin artışını başarı olarak tanımladılar.

Konferans ile ilgili detaylı bilgiye ekteki PDF dosyasından ulaşabilirsiniz.

Diğer Yayınlar