Yardımsever Arama Motoru, İnternet Aramalarınızı Sosyal Faydaya Dönüştürüyor

Türkiye’de bağışçılığın gelişimine katkı sağlayan aracı online platformlar artıyor. Yeni arama motoru www.yardimicinara.org da bunlardan bir tanesi. Bu arama motoru ile sivil toplum kuruluşlarına hiçbir masraf ödemeden bağış yapılabiliyor. Yardımsever Arama Motoru’nu kurucularından dinledik.

TÜSEV: Yardımsever Arama motoru fikrinin nasıl ortaya çıktığı ve geliştiğinden, şu anda nasıl çalıştığından bahseder misiniz?

Projenin temel amacı adından da anlaşıldığı gibi “yardım” etmek. Bu doğrultuda fikir yürütürken dijital ortamda kullanıcıların bağış tutarını artırdığı ama ceplerinden yardım yapmak yerine sadece internet üzerinden arama yaparak yardıma destek olduğu bir sistem geliştirmek üzere çalışıyorduk. Bu doğrultuda ortaya çıkan yardimicinara.org Türkiye’nin ilk yardımsever arama motoru olma özelliğini taşıyor. Projenin bir diğer hedefi de ülkemizdeki sivil toplum hareketini ayağa kaldırmak ve bu alanda faaliyet gösteren derneklere destek olmak. yardımicinara.org , yardım ve bağış algısını gündeme getirip pekiştirerek; farklı alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının sayısını, faaliyetlerini ve etki gücünü artırmayı da hedefliyor.

Hayata geçirdiğimiz arama motoru arama sonuçlarına reklam almıyor, bizim bir diğer isteğimiz de insanlara aynı zamanda temiz bir arama motoru sunmaktı. Şu anda sadece Yandex’ten arama sonuçlarını alıyoruz; bunu tamamen özgün bir tasarım ve yazılımla şu anki haline dönüştürdük ve sizlerle buluşturuyoruz.

TÜSEV: Platformda yer alacak sivil toplum kuruluşlarını nasıl seçiyorsunuz? STK’lar size bu konuda başvuru yapabiliyorlar mı? 

yardimicinara.org üzerinde destekçi kuruluş ve destek verilecek STK, üç ayda bir  değişiyor. Bu nedenle bağış 3 ayın sonunda toplu olarak  yapılıyor. İlk 3 ay boyunca destekçimiz Garanti Bankası oldu ve Tohum Otizm Vakfı’na yardım ediyoruz. Sonraki 3 ay içinse firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Birçok firma, A&B’nin de desteğiyle projede yer almak için bizimle iletişime geçti. Bu gelişme projenin başarıya ulaşacağını ve uzun soluklu bir çalışma olacağını gösteriyor. Yardım edilecek STK’yı ise destekçi firma ile beraber,  yardım edilmesi gereken alanları ve dernekleri inceleyerek belirliyoruz. Yaptığımız bağışın amacına ulaşması bizim için çok büyük önem taşıyor. Böyle bir kriterimiz yok aslında. Bize tüm STK’lar ve destekçi olmak isteyen kurumlar ulaşabilir. Destekçi marka ile beraber Türkiye’de yardıma muhtaç alanları belirleyip bu doğrultuda yardım edilecek STK’yı seçmeye çalışıyoruz. Seçeceğimiz STK’nın yasal, finansal olarak dürüst ve hizmet verdiği alanda aktif olması yeterli.

TÜSEV: Yardımsever Arama Motoru’nu kullananlarda platformun destek olduğu kuruluş ve çalışmaları ile ilgili farkındalık yaratmak için neler yapılabilir? 

yardimicinara.org, Yandex altyapısını ve veri tabanını kullanan bir arama motoru.  Böylece tam kapsamlı %100 doğru ve hızlı sonuç veren gerçek bir arama motoru çıktı ortaya. Kullanıcılar mevcut arama motorları yerine Yardımsever Arama Motoru’nu kullanarak hem aynı sonuçlara erişiyorlar hem de yardım edilmesine aracı oluyorlar. Burada, farkındalık yaratmak için özellikle sivil toplum kuruluşlarının bizim gibi girişimleri desteklemesi ve etki alanlarında bu projelerin iletişimini yapması büyük önem taşıyor.

TÜSEV:  Türkiye’de son zamanlarda çalışmaya başlamış olan alışveriş yoluyla bağış, kitle kaynak platformları, doğum günü hediyelerini bağışlama gibi online sistemler üzerinden sivil toplum kuruluşlarına destek verme yöntemleri gelişiyor, bu tür yöntemlerin artması için neler gerekebilir veya yapılabilir? 

Dünya’da sivil toplum hareketi ve yardım anlayışı son dönemde ivme kazandı ve sağlam temellere oturduğu için çok başarılı projeler hayata geçiyor. Türkiye’de ise bu alandaki girişimler henüz çok genç ama umut vadediyor.

Özellikle dijitalin gücünü kullanarak çok daha geniş kitlelere ulaşabiliyorsunuz. Fakat bir nokta çok önemli;  dünyada başarılı olan uygulamalar, Türkiye’de başarılı olamıyor. Ülkemizde kültür, alışkanlık ve davranışlar değişkenlik gösteriyor. Özellikle kitlesel yardım alanında Türkiye’ye özel çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyoruz. Yardım konusundaki sıkıntılardan biri de “param nereye gidiyor” sorusu. Biz Yardımsever Arama Motoru projesinde yardım yapılacak kurumları inceliyor ve yaptığımız bağışları yasal bir çerçeveye oturtarak herkesle paylaşıyoruz.  Fakat yasal düzenlemeler, vergi sistemi ve şirketler hukuku bunu çok zor kılıyor. Türkiye’de hala “kâr amacı gütmeyen şirket” (non-profit company) kurulamıyor. STK alanında yaşanılan yolsuzluk skandalları gerekli düzenlemelerin yapılmasını geciktiriyor. Farkındalığımız arttıkça sivil toplum hareketinin hız kazanacağına inanıyoruz. Bu çerçevede yeni girişimlerin ortaya çıkması heyecan verici.