Türkiye’de Sivil Toplum – Özel Sektör Sosyal Sorumluluk Projelerinin Gelişimi

Yazan: Dr. Hale Öner

Toplumsal sorunları çözmek, sürdürülebilir sosyal işletmeler oluşturmak ve sosyal girişimcileri desteklemek için özel sektör çalışmaları ve STK’ lar arasında hızlı işbirlikleri kurulmakta; şirket içi gönüllülük ve topluma katkı projeleri, kurumlar arası iletişimi güçlendiren ve açık inovasyon ortamları yaratmaya elverişli ortamlar hazırlamaktadır.

Koç Üniversitesi radyosunda TOCEV işbirliği ile ‘İş Dünyasından Sivil Topluma: Sosyal Değişimin Liderleriyle Sohbetler’ Radyo Programı kapsamında yaptığım görüşmeler ve davet ettiğimiz konuklarımız ile yapılan söyleşiler doğrultusunda, Türkiye ‘de sivil toplum örgütleri ile özel sektörün teknoloji, sanat ve moda destekli  projeler yaratmış olduğunu görmek bende, ortaya çıkan sosyal inovasyon hareketinin etkisinin gitgide artacağı yönünde bir algı yarattı.

Vodafone – Düşler akademisi işbirliği, Intel – Ashoka teknoloji destekli sosyal inovasyon projeleri, ADL ve Cengiz Abazoglu – TOCEV işbirlikleri yanında Koç Üniversitesinin akademik çatısı altında oluşturduğu KÜSİF (Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu) aracılığı ile yerel belediyeler ile eğitim, tarım, çevre, turizm alanlarındaki ortak sosyal inovasyon projeleri incelendiğinde katılımcı çalışanların liderlik davranışlarını ortaya çıkarıp pekiştirmekle kalmayıp ayrıca kurum içi iletişimi, çalışan motivasyonunu ve şirket içi aidiyet duygusunu arttırıcı projeler haline dönüştüğü gözlenmektedir.

Sosyal sorumluluk projeleri toplumun değişen ihtiyaçlarının karşılanabilir hale gelmesi ve sürdürülebilir olarak devam etmesi için şirket hayırseverliği (corporate philanthropy) kavramından uzaklaşırken daha stratejik boyutta şirket dışı işbirliklerine doğru sosyal inovasyan yaratacak güçte oluşumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yetişmekte olan yeni işgücünün anlamlı ve fark yaratan iş arayışları, sürdürülebilirlik ve paylaşılan değer kavramlarının ön plana çıkması, sivil, özel sektör ve devlet kurumlarının ortak işbirlikçi çalışmalarının esnek ve sosyal açıdan sorumlu etik liderlik şemsiyesi altında bir araya gelmesini şart koşmaktadır.

Sonuçta, özel sektör çalışanlarının tecrübelerini ve liderlik uygulamalarını sivil toplum örgütleri ile paylaşarak bu alanda yaratacağı dönüşümsel değişim etkisi toplumsal sosyal ihtiyaçların giderilmesi yönünde sinerjik takımlar yaratılmasına aracı olmaktadır.

Dr. Hale Öner

Koç Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Hale Öner, Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun ile “İş Dünyasından Sivil Topluma: Sosyal Değişimin Liderleriyle Söyleşiler” Radyo programını sunmaktadır. İşletme alanındaki lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini de Stirling University’de tamamlayan Dr. Öner, Örgütsel Davranış (Organizational Behaviour) alanında Marmara Üniversitesi’nde doktora yapmış ve Purdue University ve Doğuş Üniversitesi’nde yardımcı doçentlik görevlerinde bulunmuştur.